T.C.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI
İşletmeler Dairesi Başkanlığı

14/12/2001

SAYI :B.08.0.İDB.0.28.01.00.200.0.2001/6330
KONU :DÖSE İşletmeleri Saymanlık
          Hizmetlerinin Birleştirilmesi

İLGİ : a) Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğünün 15/11/2000 tarih ve 22481,             25/05/2001 tarih ve 9769, 25/09/2001 tarih ve 20926 sayılı yazıları.
        b) İşletmeler Dairesi Başkanlığının 24/07/2001 tarih ve 4465, 08/11/2001 tarih ve             5656 sayılı yazıları.
        c) İşletmeler Dairesi Başkanlığının Bakanlık Makamından aldığı 26/10/2001 tarih ve             2001/5565 sayılı onay.
        d) İşletmeler Dairesi Başkanlığının 08/11/2001 tarih ve 2001/5656 sayılı yazısı.
        e) İşletmeler Dairesi Başkanlığının 27/06/1997 tarih ve 97/2556 sayılı genelgesi.

         Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik durum nedeniyle, kamu kesiminin yeniden yapılandırılması çalışmaları ve " Türkiye'nin Güçlü Ekonomiye Geçiş Programı " doğrultusunda yapılmakta olan genel uygulama kapsamında; Bakanlığımıza bağlı okul ve kurumların bünyesindeki döner sermaye işletmelerinin malî ve muhasebe iş ve işlemlerinin, il veya ilçe bazında bir veya birden fazla sayman tarafından yürütülmesi, buna bağlı olarak da döner sermaye saymanlığı sayısının azaltılması konusu, Maliye Bakanlığının talebi üzerine değerlendirilmiş, döner sermaye saymanlığı sayısının 1073'den 484'e indirilmesi ve yeni uygulamaya 01/01/2002 tarihinden itibaren geçilmesi ilgi (c) onay ile uygun bulunmuş, durum ilgi (d) yazımız ile Maliye Bakanlığına da bildirilmiştir.

         Bu sebeple, Bakanlığımıza bağlı döner sermaye (DÖSE) işletmelerinde 01/01/2002 tarihinden itibaren geçilecek yeni uygulama esasları ile bu yeni düzenlemeye bağlı olarak kadrolarının bulunduğu okul veya kurumlarda ihtiyaç fazlası duruma gelecek saymanlarla ilgili yapılacak işlemler ve diğer hususlar aşağıda belirtilmiştir.

         1. DÖSE işletmelerinin; cirosu, bulunduğu okulun fiziki yapısı, atölye kapasitesi, makine parkı, personel durumu, diğer okullara olan ulaşım kolaylığı, saymanlık görevini yürüten personelin öğrenim durumu, bu işe yatkınlığı v.b. kriterler göz önünde bulundurularak muhasebe kayıt ve işlemleri ile ilgili saymanlık görevleri, ek:2'de belirtildiği şekilde birleştirilmiştir.

         Bu yeni uygulamayla, DÖSE işletmelerinin; üretim, alım-satım, stok, ita amirliği, tahakkuk memurluğu, sermaye v.b. hususlarda mevcut yapısı korunacak, sadece, muhasebe kayıt ve işlemleriyle ilgili saymanlık hizmetleri belirlenen okul veya kurumlarda görevli saymanlar tarafından yürütülecektir.

         2. Bu uygulama nedeniyle, döner sermaye saymanlarının işlerinde eskiye oranla önemli bir artış olacağı açıktır. Hizmetin aksamaması, daha süratli ve sağlıklı yürütülmesine katkı sağlanması v.b. nedenlerle, birden fazla DÖSE işletmesinin işlerini yürüten saymanlara; müstakil oda, bilgisayar ve ihtiyaç duyulan diğer demirbaş malzeme tahsis edilecek, döner sermaye ile ilgili işlerin dışında, başka ek iş ve görev verilmeyecektir.

         3. Saymanlar; kadrosunun bulunduğu okulun ve diğer okulların, görev alanı ile ilgili işlerini hiçbir şekilde geciktirmeden ve aksatmadan yürütmekle görevli ve sorumludurlar. Ayrıca, döner sermaye işletmelerinin muhasebe ve malî konularla ilgili belge ve evrakının kayıt, takip ve muhafazasından da birinci derecede sorumludurlar.

        4. DÖSE Bilgisayar Programı 2000 Versiyonunda; daha önce sayman veya sayman görevlileri tarafından yürütülen F2 stok, F3 personel ve F4 müşteri programları ile ilgili (fatura düzenlenmesi hariç) iş ve işlemler; bundan böyle, ilgili bölüm veya atölye şefleri tarafından yürütülecektir. Şeflerin, bu konudaki bilgilendirilme çalışmaları; okul müdürlükleri tarafından yapılacak bir program dahilinde, 31/01/2002 tarihine kadar saymanlar tarafından gerçekleştirilecektir.

         5. Fazla çalışma yapılması zorunlu olan hallerde; Bütçe Kanunu, ilgili diğer mevzuat ve genelge hükümlerine uygun hareket edilmek şartıyla, sayman, hangi DÖSE işletmesinin işi için fazla çalışma yapıyor ise, fazla çalışma ücreti o, DÖSE işletmesinden ödenecektir.

         6. Saymanların sicil ve disiplin amirliği ile ilgili iş ve işlemler, yürürlükteki mevzuat hükümlerine göre yürütülmeye devam edilecektir.

         7. Döner sermaye işletmesi adına yapılan işlemlerde imza yetkililerini belirleyen imza sirküleri; ilgi (e) genelgeye uygun olarak, değişen duruma göre yeniden düzenlenecek ve ilgili banka şubesine verilecektir.

         8. Yukarıda da işaret edildiği gibi, bu yeni düzenlemeyle; kadrolarının bulunduğu okul veya kurumlarda sayman olarak göreve devam etmeleri olanaksız hale gelen ve ek:3'de isimleri belirtilen saymanların, DÖSE saymanına ihtiyaç duyulan ve ek:4'de belirtilen okul veya kurumlara naklen atanmaları gerekmektedir. Bu itibarla; kadrolarının bulunduğu okullarda sayman olarak görev yapmaları olanağı kalmayan ve ek:3'de isimleri belirtilen DÖSE saymanlarının, yapılacak atama işlemlerine esas olmak üzere, ilişikte gönderilen (ek:5) form dilekçeyi, DÖSE saymanına ihtiyacı bulunan okullardan dört tercih içerecek şekilde eksiksiz olarak düzenlemeleri ve bu form dilekçelerin Valiliklerce (eksiksiz ve topluca) en geç 22 Ocak 2002 tarihine kadar İşletmeler Dairesi Başkanlığına ulaştırılması gerekmektedir.

          Kadrosunda bulundukları okul veya kurumlarda DÖSE saymanı olarak göreve devam etme olanağı kalmayan saymanların form dilekçeleri; İşletmeler Dairesi Başkanlığı tarafından, personelin tercih sırasına ve formda yer alan bilgilerine göre değerlendirilecek ve gerekli işlemler bu değerlendirmelere göre yapılacaktır.

          Ayrıca, emeklilik, istifa ve benzeri sebeplerle DÖSE saymanı kadrolarında boşalma olması halinde, konuyla ilgili evrakların birer örneği gönderilmek suretiyle, en hızlı bir şekilde bu konudan İşletmeler Dairesi Başkanlığına bilgi verilecektir.

          9. Yukarıda belirtilen hususların dışındaki konularda; ilgili mevzuat hükümlerine ve İşletmeler Dairesi Başkanlığınca verilecek talimatlara göre işlem yapılacaktır.

          Bilgi ve gereğini önemle rica ederim.


Mehmet TEMEL
Bakan a.
Müsteşar V.

E K L E R :
Ek : 1 - İlgi (c) onay sureti
Ek : 2 - DÖSE İşletmeleri saymanlık hizmetleri
birleştirilmiş listesi
Ek : 3 - Saymanlık görevi sona eren personel listesi
Ek : 4 - Sayman ihtiyacı olan DÖSE işletmeleri listesi
Ek : 5 - Form dilekçe

D A Ğ I T I M :
Gereği İçin : Bilgi İçin :
1 - Valilikler (İl Millî Eğitim Müdürlükleri) 1 - Sayıştay Başkanlığı
2 - Döner Sermayeli Okul ve Kurum Müdürlükleri 2 - Maliye Bakanlığı (Muhasebat Genel Müdürlüğü)
3 - Teftiş Kurulu Başkanlığı
4 - İlgili Genel Müdürlük ve Daire Başkanlıkları