T.C.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI
İşletmeler Dairesi Başkanlığı
 
Sayı    : B.08.0.İDB.0.28.09.00.150.2006/ 2862                                                    07.11.2006
Konu  : Yönetmelik

 

 

İlgi : a) 3/6/1938 tarih ve 3423 sayılı Kanun,
b) 26/1/2006 tarih ve 5450 sayılı Kanun, 
c) M.E.B,Döner Sermaye İşletmelerinde Üretimi Teşvik Primi Dağıtım, Parça Başı Üretim, Atölye ve Tesislerin Özel Sektörle İşbirliği Yapılarak İşletilmesi Hakkında Yönetmelik,
ç) 20/10/2006 tarih  ve 26325 sayılı Resmî Gazete,
d) 3/11/2006 tarih  ve 2847 sayılı parça başı üretim alanlarının belirlenmesine dair onay.
e) 06/11/2006 tarih ve 2848 sayılı yazımız ve ekleri
 

Bakanlığımıza bağlı meslekî ve teknik öğretim okul ve kurumlarından 952 adedinin bünyesinde; 

* Öğrenim gören öğrenci ve kursiyerlerin, döner sermaye aracılığı ile alınan siparişler ve yapılan işler üzerinde fiilen çalışarak, meslekleriyle ilgili konuları daha iyi öğrenmelerine ve öğrendiklerini pekiştirmelerine yardımcı olmak,  

* Piyasa ve sanayinin ihtiyaç duyduğu eğitilmiş ara insan gücünün, piyasa şartlarında yetiştirilmesine katkı sağlamak,

* Okullarımızda mevcut atölye kapasitesi, makine parkı ve teknik insan gücü potansiyelini ekonomiye kazandırmak,

* Öğrenci ve kursiyerlerde müteşebbislik ruhunun gelişmesine yardımcı olmak,

* Uygulamalı eğitim için genel bütçeden ve aile bütçesinden yapılan giderleri azaltmak,

   ve benzeri amaçlarla döner sermaye (DÖSE) işletmesi kurulmuştur.

Döner sermaye işletmelerimizin daha verimli çalıştırılarak kuruluş amaçlarının maksimum düzeyde gerçekleştirilmesine katkı sağlamak maksadıyla; ilgi (a) Kanunun 1 inci maddesinin 2 inci fıkrası, ilgi (b) Kanunun 7 inci maddesi ile değiştirilmiştir. Yapılan bu değişiklikle; sermaye artırımı, üretimi teşvik primi dağıtımının yeniden düzenlenmesi, parça başı ücret ödenmek suretiyle mal ve hizmet üretimi yaptırılması ile atölye, makine parkı ve tesislerin özel sektörle işbirliği yapılarak da işletilmesi hususlarında yeni düzenlemeler getirilmiş ve bunlarla ilgili esas ve usullerin yönetmelikle düzenleneceği hüküm altına alınmıştır.       

Bu hüküm gereğince; sermaye artırımları hariç, diğer hususlar yönetmelikle düzenlenmiş olup, söz konusu ilgi (c) Yönetmelik, ilgi (ç)’de kayıtlı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş olup, Başkanlığımız web sitesinde de (http://idb.meb.gov.tr) yayımlanmıştır.

Ancak, ilgi (a) Kanun ve ilgi (c) Yönetmeliğin 7’ inci maddesinin 1’ inci fıkrasına göre; Bakanlıkça uygun bulunan alanlarda parça başı ücret ödenmek suretiyle mal ve hizmet üretimi yapılabileceği, Bakanlıkça belirlenen alanların dışında parça başı üretim yapılamayacağı hüküm altına alınmıştır.

Bu kapsamda; Bakanlık Makamından alınan ilgi (d) onay ile ekli listede belirtilen alanlarda parça başı ücret ödenmek suretiyle mal ve hizmet üretimi yapılacağı belirlenmiş ve ilgi(e) yazımız ekinde gönderilmiştir.         

Yukarıda da belirtildiği gibi, DÖSE işletmelerimizin kuruluşunun ve bu Yönetmeliğin ana amacı; öğrenci ve kursiyerlerimizden bir kısmının, döner sermaye aracılığı ile yapılan mal ve hizmet üretimleri üzerinde daha çok uygulamalı eğitim yapmalarını sağlamaktır. Bu amacın gerçekleştirilmesine katkı sağlamak bakımından; her kademedeki yönetici ve öğretmenlerimizin gerekli gayreti göstermeleri ve her türlü tedbiri önceden almaları gerekmektedir.

Sermaye artırımları ile ilgili çalışmalarımız tamamlanmak üzere olup, bu konudaki açıklamalar en kısa süre içinde döner sermayeli okul ve kurumlarımıza gönderilecektir.

      Bilgi edinilmesini ve gereğini önemle rica ederim. 
 
 
Abdulkadir ATLIOĞLU
     Daire Başkanı v.
 
 
 
DAĞITIM
Gereği:                                                                       Bilgi:
Döner Sermayeli Okul ve Kurum                              İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri
Müdürlükleri