T.C.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI
İşletmeler Dairesi Başkanlığı

 

13/03/1996

SAYI : B.O8.O.İDB.028.01.00.420.96/810
KONU : Tekdüzen Muhasebe Sistemi İçin
Bilgisayar (PC) Alımı ve Muhasebenin
Bilgisayar Ortamında Tutulması

İLGİ : a) Başbakanlık Ekonomik ve Mali İşler Başkanlığının 04/03/1996 tarih ve 1292/236 sayılı yazısı.
b) Bakanlık Makamından alınan 13/03/1996 tarih ve 96/809 sayılı onay.

1. Bakanlığımıza bağlı okul ve kurumlardan 1360 adedinin bünyesinde faaliyet gösteren döner sermaye işletmelerinden iş kapasitesi, cirosu, kârı, personel ve fiziki durumu müsait olduğu belirlenen 920 adedinde; işlerin süratli, sağlıklı ve daha az personel ile yürütülmesini sağlamak ve benzeri amaçlarla, 01/01/1996 tarihinden geçerli olmak üzere muhasebe iş ve işlemlerinin bilgisayar ortamında ve bilgisayarla yürütülmesi, ihtiyaç duyulan 920 adet program ile 750 adet bilgisayar ve eklentilerinin bedelinin döner sermaye kârından karşılanmak üzere satın alınması ilgi (a) yazı ve ilgi (b) onay ile uygun bulunmuştur.
2. Muhasebe iş ve işlemlerinin bilgisayar ile yürütülmesi uygun bulunan 920 döner sermaye işletmesinden; 170 adedinin ihtiyacı karşılayacak bilgisayar ve eklentilerinin bulunması nedeniyle bu okullara sadece program alımına, 750 adedine ise, bilgisayar ve eklentileri ile program alımına izin verilmiştir. Bu husus, aşağıda not olarak belirtilmiş olup, döner sermaye işletmeleri verilen iznin mahiyetine göre işlem yapacaklardır.
İlişikte gönderilen onay ve eklerinin incelenerek, gereğinin aksaklığa ve gecikmeye meydan verilmeden yapılmasını önemle rica ederim.


Mehmet TEMEL
Bakan a.
Müsteşar Yardımcısı


EK :1- İlgi (b) onay ve ekleri
NOT : Okulunuz döner sermayesi ile ilgili iş ve işlemlerin bilgisayar ortamında yürütülmesine, bilgisayar ve eklentileri ile program alımına izin verilmiştir.

D A Ğ I T I M :
Gereği : Bilgi :
* Uygulama Kapsamına Alınan * Sayıştay Başkanlığı
Okul ve Kurum Müdürlükleri * Maliye Bakanlığı
(Muhasebat Genel Müdürlüğü)
* Teftiş Kurulu Başkanlığı
* İlgili Daireler
* Valilikler

T.C.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI
İşletmeler Dairesi Başkanlığı

13/03/1996


SAYI : B.O8.O.İDB.O.28.01.00.420.96/809
KONU: Tekdüzen Muhasebe Sistemi İçin
Bilgisayar (PC) Alımı ve Muhasebenin
Bilgisayar Ortamında Tutulması


BAKANLIK MAKAMINA


İLGİ : a) İşletmeler Dairesi Başkanlığının Bakanlık makamından aldığı 24/01/1995 tarih ve 95/190 sayılı onay.
b) Sayıştay Başkanlığının 25/02/1993 tarih ve 448/368558 sayılı yazısı.
c) Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğünün 15/01/1993 tarih ve 1470 sayılı yazısı.
d) Başbakanlık Ekonomik ve Mali İşler Başkanlığının 04/03/1996 tarih ve 1292/236 sayılı yazısı.

1. Bilindiği üzere, Bakanlığımıza bağlı okul ve kurumların bünyesinde faaliyet gösteren döner sermaye işletmelerinin tamamında ilgi (a) onay ile 01/01/1995 tarihinden itibaren Tekdüzen Muhasebe Sistemi ve Özel Hesap Plânı uygulamasına geçilmiştir. Tekdüzen muhasebe sisteminde hesap sayısının fazla olması, her hesaba ayrı kod numarası verilmesi ve benzeri hususlar muhasebe iş ve işlemlerinin klasik usûlle (elle) yürütülmesini zorlaştırmıştır.
Bu sorunun çözümü için döner sermaye muhasebe iş ve işlemlerinin bilgisayar ile yürütülmesi plânlanmış, bunun gerçekleştirilmesi için de Başkanlığımız desteği ve gözetiminde DAYM'ın kendi personeli ve mali imkânları ile tekdüzen muhasebe sistemini bilgisayar programı hazırlanmış, ilgi (b) yazı ile Sayıştay Başkanlığının, ilgi (c) yazı ile Maliye Bakanlığının, ilgi (d) yazı ile de Başbakanlık Makamının izin ve uygun görüşleri alınmıştır.
2. Okullarımız ile yapılan görüşme ve incelemeler neticesinde; bünyesinde döner sermaye işletmesi bulunan 1360 okul ve kurumumuzdan iş kapasitesi, cirosu, kârı, personel ve fiziki durumu müsait olan 920 adedinde döner sermaye muhasebesi ile ilgili iş ve işlemlerin bilgisayar ortamında ve bilgisayar aracılığı ile yürütülmesinin uygun olacağı kanaatine varılmıştır.
Bu uygulamaya geçilebilmesi için;
a) İlişik listede belirtilen (Ek : 4) 920 okul ve kurumumuz bünyesinde faaliyet gösteren döner sermaye işletmesinde; 01/01/1996 tarihinden geçerli, başta muhasebe kayıt ve işlemleri olmak üzere döner sermaye ile ilgili diğer iş ve işlemlerden mümkün olanlarının bilgisayar ortamında ve bilgisayar ile yürütülmesi,
b) 920 okulumuzun ihtiyacı olan ve hiçbirisinde bulunmayan, Bakanlığımız döner sermayeleri için Ders Aletleri Yapım Merkezi (DAYM) tarafından özel olarak hazırlanan "Tekdüzen Muhasebe Sistemi Bilgisayar Programı"nın bu okullarımız tarafından satın alınması,
c) Bilgisayar (PC) ve eklentileri bulunmayan 750 döner sermaye işletmesinin ihtiyacı olan, ilgi (d) yazı ile Başbakanlıktan gerekli müsaadesi alınan ve ilişikte sunulan (Ek : 2-3) şartnamelerde belirtilen özellikleri taşıyan 750 adet bilgisayar (PC) ve eklentilerinin okullar tarafından satın alınması, bedelinin bir kısmının döner sermayenin 1995 mali yılı bilanço kârının Fon'a yatacak bölümünden, bir kısmının ise 1996 mali yılı kârına mahsup edilmek üzere 1996 yılı gelirlerinden karşılanması,
d) Bilgisayar ve eklentilerinin alımı ve kullanımı ile muhasebe kayıt ve işlemlerinin bilgisayar ortamında ve bilgisayar aracılığı ile tutulması, takibi, kullanımı ve eğitim hizmetlerinin ilişikte belirlenen (Ek :1 ) esas ve usûllere göre yürütülmesi,
lüzumlu görülmekte ve uygun mütalâa olunmaktadır.
Makamlarınızca da uygun bulunması halinde, gereğine müsaadelerinizi arz ederim.

Recep IŞIK
Daire Başkanı


O L U R
13/03/1996
Turhan TAYAN
Millî Eğitim Bakanı

EK : 1- Yürütülme Esasları
2- Teknik Şartname ( 1 )
3- Teknik Şartname (2)
4- Uygulama Kapsamına Alınan
Okulların Listesi
5- İlgi (d) yazı


EK:1

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞINA BAĞLI DÖNER SERMAYE İŞLETMELERİNDE BİLGİSAYAR (PC) VE EKLENTİLERİ İLE BİLGİSAYAR PROGRAMI ALIMI VE MUHASEBE İŞ VE İŞLEMLERİNİN BİLGİSAYARLA YÜRÜTÜLME ESASLARI

Millî Eğitim Bakanlığına bağlı okul ve kurumlardan 1360 adedinin bünyesinde faaliyet gösteren döner sermaye işletmelerinden iş kapasitesi, cirosu, kârı, personel ve fiziki durumu müsait olduğu belirlenen 920 adedinde; 01/01/1996 tarihinden geçerli olmak üzere muhasebe iş ve işlemleri aşağıda belirtilen esas ve usûller çerçevesinde bilgisayar ortamında ve bilgisayar aracılığı ile yürütülecektir.
A. BİLGİSAYAR (PC) VE EKLENTİLERİNİN ALIMI
1) Uygulama kapsamına alınan 920 döner sermaye işletmesinden, ihtiyaca uygun veya hiç bilgisayarı bulunmadığı tespit edilen 750 adedinin ihtiyacı olan bilgisayar ve eklentilerinin satın alınması için Başbakanlıktan gerekli izin alınmıştır.
2) Alınacak bilgisayar ve eklentilerinin teknik özelliklerini belirleyen iki değişik teknik şartname hazırlanarak ilişikte (Ek : 2-3) gönderilmiştir. Bu şartnamelerden birincisi ciro ve kâr durumu yüksek, ikincisi ise ciro ve kâr durumu orta seviyede olan döner sermaye işletmelerine yöneliktir.
Döner sermaye işletmeleri; ciro ve kârlılık düzeyleri ile alacakları bilgisayar ve eklentilerinin fiyat ve kapasitesini gözönünde bulundurarak, hangi şartnameye uygun alım yapacaklarına kendileri karar vereceklerdir.
3) Alım, Döner Sermayeli Kuruluşlar İhale Yönetmeliği ve ilgili mevzuat hükümlerine uygun gerçekleştirilecektir.
4) Bilgisayar ve eklentilerinin bedeli;
a) Durumu müsait olan döner sermayelerde, 1995 mali yılı bilanço kârının Fon'a gönderilecek kısmından,
b) 1995 mali yılı bilanço kârının Fon'a gönderilecek kısmı, bilgisayar ve eklentilerinin tamamının bedelini karşılamaya yetmez ise yettiği kadarı buradan, kalanı 1996 yılı gelirlerinden,
c) 1995 mali yılı bilanço kârı çok yetersiz veya Fon'a gönderilmiş ise,1996 yılı gelirlerinden,

karşılanacaktır.
5) Döner sermaye kârının Fon'a gönderilecek kısmından alınanlar (hangileri alınmışsa) genel bütçe demirbaşına,1996 yılı gelirlerinden alınanlar ise döner sermaye demirbaşına kaydedilecek, muhasebe ile ilgili diğer işlemler de buna göre yürütülecektir.
6) 1995 mali yılı bilanço kârının Fon'a gönderilecek kısmından yapılacak alımlar en geç bir ay içerisinde gerçekleştirilecek, kârın artan kısmı Fon hesabına yatırılacak (erteleme talebi uygun bulunanlar hariç), banka dekontunun bir sureti ile satınalma komisyonu kararı, fatura ve ayniyat makbuzunun birer suretleri alımın gerçekleşmesini takip eden engeç bir ay içerisinde gecikmeye ve ikinci bir uyarıya mahâl verilmeden İşletmeler Dairesi Başkanlığına ve Fon Başkanlığına gönderilecektir.
7) 1996 yılı gelirlerinden yapılacak alımlar engeç Ağustos 1996 sonuna kadar gerçekleştirilecek, satınalma komisyonu kararı, fatura ve ayniyat makbuzunun birer sureti, alımın yapıldığı tarihi takibeden 30 gün içerisinde sadece İşletmeler Dairesi Başkanlığına gönderilecektir.
8) İki numaralı şartnameye uygun bilgisayar, Bakanlığımız Ders Aletleri Yapım Merkezince de üretilmektedir. Fiyat ve şartlarda mutabakat sağlanmak kaydıyla, isteyen döner sermaye işletmeleri bu ihtiyacını DAYM'den de karşılayabilirler.
B. PROGRAM TEMİNİ VE KULLANICI EĞİTİMİ
İşletmeler Dairesi Başkanlığının gözetiminde Bakanlığımız Ders Aletleri Yapım Merkezi tarafından, "MEB Döner Sermaye İşletmeleri Tekdüzen Muhasebe Sistemi ve Özel Hesap Plânı'na" uygun;
* Tekdüzen Muhasebe Sistemi Programı,
* Stok Programı,
* Müşteri Takip Programı,
* Personel Takip Programı,
olmak üzere 4 değişik konuyu kapsayan paket program (yazılım) çalışmaları sürdürülmektedir. Bu programlardan "Tekdüzen Muhasebe Sistemi Programı" tamamlanarak, kullanıma hazır hale getirilmiştir.
Bilgisayar ile muhasebe tutulmasına yeni başlanılması sebebiyle, geçiş dönemi olarak kabul edilen 1996 yılında çıkabilecek bazı problemleri daha aza indirmek, eğitim hizmetlerini tamamlamak ve benzeri amaçlarla; 1996 yılında sadece muhasebe kayıtlarının, 1997 yılı başından itibaren ise diğer hizmetlerin de bilgisayar ile yürütülmesi uygun bulunmuştur. Bunlar ve benzeri sebeplerle; DAYM tarafından öncelikle, tekdüzen muhasebe sistemi programı gönderilecek, bunu tamamlayan diğer üç program ise, 1996 yılı sonuna kadar peyder pey gönderilecektir.

1 ) Muhasebe kayıt ve işlemleri ile bu işlemlerde kullanılacak defter, fiş ve belgelerde şekil ve muhteva yönünden bütünlüğü, eğitim ve denetimde kolaylığı sağlamak, uygulamada döner sermayeler arasında birliği temin etmek ve benzeri maksatlarla; program DAYM'den temin edilecek, DAYM'den temin edilen programın dışında başka program kullanılmayacaktır.
2) Tekdüzen Muhasebe Şisteminde bilgisayar programları, Duran Varlıklar grubunda yer almaktadır. Bu sebeple, alınan bu program, "267 Diğer Maddi Olmayan Duran Varlıklar Hesabı'nda" takip edilecek, muhasebe kayıt ve işlemleri de buna göre yürütülecektir.
3) Dört değişik konuyu kapsayan paket programın tamamının bedeli (eğitim dahil), KDV hariç 12.000.000.-lira olarak belirlenmiştir.
4) Programın bedeli, döner sermayenin 1996 yılı gelirlerinden karşılanacak, bu meblâğ DAYM'nin aşağıda belirtilen banka hesabına yatırıldıktan sonra, dekontun bir sureti DAYM'ne, bir sureti de İşletmeler Dairesi Başkanlığına gönderilecektir.
DAYM, dekontu alır almaz ilgili okula tekdüzen muhasebe sistemi programını ve kullanım kılavuzunu hemen, diğer üç programı ve kullanım kılavuzlarını da 1996 yılı sonuna kadar, her hangi bir talep ve uyarıya gerek kalmadan peyder pey gönderecektir.
5) Programların kullanıcı eğitim hizmeti; il veya bölgeler itibariyle, bir program çerçevesinde DAYM personeli ve imkânları ile mahallinde verilecektir.
C. MUHASEBE KAYIT VE İŞLEMLERİNDE UYULACAK ESASLAR
Bilindiği gibi Bakanlığımıza bağlı döner sermaye işletmelerinde, 01/01/1995 tarihinden geçerli olmak üzere Tekdüzen Muhasebe Sistemine geçilmesi, bu sistem ile ilgili yeni yönetmelik çıkıncaya kadar, yürürlükteki yönetmeliklerin muhasebe ile ilgili hükümlerinin yerine geçmek üzere; İşletmeler Dairesi Başkanlığının Bakanlık Makamından aldığı ve 95/191 sayılı genelge ekinde gönderilen, 24/01 /1995 tarih ve 95/190 sayılı onay ile yürürlüğe konulan "MEB Döner Sermaye İşletmelerinde Uygulanacak Tekdüzen Muhasebe Sistemi ve Özel Hesap Plânı Uygulama Esasları" ile getirilen hükümler ve bilgisayar ile muhasebe tutulmasında 1996 yılının geçiş yılı olması nedeniyle, muhasebe kayıt ve işlemleri ile ilgili bazı hükümlerin yeniden düzenlenmesi lüzumlu görülmüştür.
1) Döner sermaye işletmelerinin muhasebe ile ilgili iş ve işlemlerinin bilgisayar ortamında tutulması ve bilgisayar ile yürütülmesine, 01/01/1996 tarihinden geçerli olmak üzere başlanacaktır.

Ancak, döner sermayelerimizin büyük çoğunluğunun bilgisayar ve eklentilerini temin etmesi ve kullanıcı eğitiminin tamamlanmasının yaklaşık iki-üç ayı alması, 1996'nın geçiş yılı olması ve benzeri sebeplerle;
a) Durumu müsait olanlar programı temin eder etmez,
b) Bilgisayarı olmayan ve bu konuda yetişmiş personeli bulunmayanlar durumları müsait olur olmaz,
yeni uygulamaya geçeceklerdir.
2) 1996 yılının geçiş yılı olması nedeniyle; isteyen döner sermaye işletmeleri muhasebe kayıt ve işlemlerini, hem bilgisayar ortamında, hem de klasik usûlle (elle) tutabileceklerdir.
3) 1997 yılı başından itibaren bu uygulama kapsamına alınan 920 döner sermaye işletmesinin tamamında, döner sermaye ile ilgili her türlü iş ve işlem bilgisayar ortamında ve bilgisayar ile yürütülecektir. Döner sermaye ita amirleri, konu ile ilgili hazırlıkların 1996 yılı içerisinde tamamlanması için her türlü gayreti gösterecek ve tedbirleri alacaklardır.
4) 95/190 sayılı onay ile yürürlüğe konulan Uygulama Esasları'nın; III. bölüm 2. maddesinin (a-b-f) fıkralarında yer alan Yevmiye Defteri, Defter-i Kebir ve Yardımcı Defterler ile V. bölümün 3. maddesinde belirtilen belgelerden Kasa Tahsil Fişi ve Makbuzu, Kasa Tediye Fişi ve Mahsup Fişi bilgisayar ortamında tutulacak ve düzenlenecektir. Diğer defter ve belgelerde, mevcut uygulamaya 1996 yılı sonuna kadar aynen devam edilecektir.
5) Yevmiye Defteri, Defteri Kebir ve Yardımcı Defterlerin yerini alacak sürekli formlar; işletmenin iş yoğunluğu ve durumuna göre (defterlerde olduğu gibi), yetecek sayfa adedinde yıl başında (bu yıl için uygulamaya geçmeden önce) ita amiri tarafından tasdik edilerek imza altına alınacak, bilgisayardan çıktı alınırken önceden tasdik edilen bu sürekli formlar kullanılacaktır.
6) Bilgisayar ortamında saklanan bilgi ve işlemlerin; programın virüs kapması, ani elektrik kesintileri, makinenin arızalanması ve benzeri sebeplerle, silinme veya karışma ihtimalini önlemek maksadıyla;
a) Aylık mizan denkleştirildikten sonra ve her ayın son günü itibariyle, bilgisayarın hafızasındaki bilgiler bir diskete kopyalanacak ve bu disket kasada muhafaza edilecek,
b) Kasa Tahsil, Kasa Tediye ve Mahsup Fişleri; bilgisayar ortamında düzenlendikten hemen sonra, yazıcıdan çıktıları alınarak ita amiri, tahakkuk memuru ve sayman tarafından imzalanarak, ekleri ile birlikte ilgili dosyasına kaldırılacak,
c) Yevmiye Defteri; aylık mizan çıkarılıp işlemler denkleştirildikten sonra, ayın son günü itibariyle yazıcıdan çıktısı alınarak ilgili dosyasına kaldırılacak,
d) Aylık Mizan; bilgisayardan alınarak, süresi içerisinde ilgili kurumlara gönderilecek,
e) Defter-i Kebir ve Yardımcı Defterlerin; kesin mizan ve bilanço çıkarıldıktan sonra, senede bir defa dökümleri alınacak ve ilgili dosyasına kaldırılacaktır
7) Muhasebe ile ilgili belgelerin işlem tarihinden itibaren en az 5 yıl saklama mecburiyeti bulunduğundan, üzerindeki yazının ileriki yıllarda da kolaylıkla okunabilmesi için;
a) Muhasebe ile ilgili her türlü defter ve belgelerin yazıcıdan çıktıları tek nüsha olarak alınacak,
b) Yazıcı şeridi siyah renkte ve kaliteli olacak, sık sık değiştirilecek,
c) Karbonlu sürekli form kullanılmayacak,
d) Fiş, defter, tablo ve yazının büyüklüğüne göre ve kaliteli sürekli form kullanılacak,
e) Yazıcıdan çıkan sürekli formlar, palet deliklerinin bulunduğu kısımlar alındıktan sonra ilgili yerlere gönderilecektir.
8) Bakanlığımız Ölçme Değerlendirme ve Yerleştirme Merkezi (5.Akşam Sanat Okulu) Müdürlüğü bünyesinde kurulan matbaada her boy ve kalitede sürekli form basılmaktadır. İsteyen döner sermaye işletmeleri sürekli form ihtiyacını, 5. Akşam Sanat Okulu döner sermaye işletmesinden de temin edebilirler.
D. DİĞER HUSUSLAR
1 ) Bu uygulama kapsamına alınan döner sermayeler için; İşletmeler Dairesi Başkanlığının 24/01/1995 tarih ve 95/191 sayılı genelgesi ekinde gönderilen 95/190 sayılı onay ile yürürlüğe konulan Uygulama Esaslarının; III. bölüm 2. Maddesinin (a-b-f) fıkraları ile V. bölüm 3. maddesinde belirlenen hükümler iptal edilerek, bu esaslar yürürlüğe konulmuştur.
2) 1996 yılı gelirlerinden alınacak bilgisayar ve eklentileri ile programın amortismanı, envanter işlemleri sırasında ayrılacaktır.
3) İsteyen okullarımız bilgisayar ve eklentilerini; teknik şartnamede belirlenen esasları taşımak kaydıyla, okul koruma derneği, vakıf veya benzeri kaynaklardan da temin edebilirler.
4) Devlet Kitapları Döner Sermaye İşletmesi Müdürlüğü, Milli Eğitim Basımevi Döner Sermaye İşletmesi Müdürlüğü ve Ders Aletleri Yapım Merkezi (2.Akşam Sanat Okulu) Müdürlüğü Döner Sermaye İşletmesi; özelliği, personel sayılarının fazlalığı, iş kapasitesi ve cirolarının çok yüksek olması ve benzeri sebeplerle, Tekdüzen Muhasebe Sistemi Programı dışında kalan programları, istedikleri takdirde kendi bünyelerine uygun yaptırabilirler.
5) İşletmeler Dairesi Başkanlığı; bu konu ile ilgili her türlü düzenlemeyi yapmaya, formları geliştirmeye, kapsama alınan okulların sayı ve çeşidini belirlemeye, belirlenen esaslarda yorum, ek ve değişiklik yapmaya yetkilidir.
6) Bu uygulama esasları, 01/01/1996 tarihinden geçerli olmak üzere 13/03/1996 tarihinde yürürlüğe girer.
NOT
* Ders Aletleri Yapım Merkezi Döner Sermaye İşletmesinin;
- Hesap Numarası:T.C.Ziraat Bankası Gazi Mahallesi Şubesi 30423/50064-4
- Adresi : Silahtar Cad. No : 21 06560 Gazimahallesi/ANKARA



EK-2

BİLGİSAYAR DONANIM
TEKNİK ŞARTNAMESİ
(1)

01- PC BİLGISAYAR
1.1- Microprocessor (Mikroişlemci): Pentium olup, işlemci hızı minimum 75 MHz. yada daha üstün olmalıdır.
1.2- Main Memory (Ana Hafıza): Minimum 8 Mb. ve 72 pin şeklinde olmalıdır. 64 Mb.a kadaryükseltilebilmelidir. (1 adet 8 Mb. lık SIMM olmalıdır.)
1.3- Cache Memory (Ön Bellek): L2 seviyesinde 256 Kb. olmalı ve 512 Kb. a kadar çıkabilmelidir.
1.4- Data Bus: Minimum 32 bit PCI olmalıdır.
1.5- Hard Disk: Minimum 850 Mb. olmalı ve diske erişim süresi maximum 13 msn. olmalıdır.
1.6- Floppy Driver (Disket Sürücü): 3.5" 1.44 Mb. olmalıdır.
1.7- Video (Ekran) Kartı : Video kartı PCI ve bellek minimum 1 Mb. olmalı, grafik accelator bulunmalıdır.
1.8- I/O Port (Giriş/Çıkış ara birimi): 2 Adet Seri ,1 Adet Paralel Port bulunmalıdır.
1.9- Expansion Slots (Genişleme Yuvaları): Enaz bir adet PCI ve enaz iki adet ISA Genişleme yuvası olmalıdır.
1.10- Monitör (Ekran): Minimum 14" Renkli, titreşimsiz, düşük radyasyonlu olmalıdır.1024x768 çözünürlükte, 256 rengi desteklemeli ve nokta boyu 0.28 mm olmalıdır. Ekran MPR II standartlarını sağlamalı ve bu özellik belgelendirilmelidir.
1.11- Keyboard ( Klavye ): Türkçe Q veya F Klavye olup TS 2117 standardına uygun olmalıdır.
1.12- Pointing Device (İşaretleme Cihazı): Mouse ve Pad verilmelidir.
1.13- Operating System (İşletim Sistemi ): DOS 6.22 veya daha yeni versiyon işletim sistemi yüklenmiş olmalıdır. İşletim sistemi; Orjinal yükleme disketleri ve kullanıcı kitapları ile birlikte verilmelidir.
1.14- Software (Yazılım):Windows 3.11 kullanım kitapları ve disketleri ile birlikte verilmelidir.
1.15- Önerilen ürün ve çevre birimleri minimum ISO 9002 Kalite Standardına sahip olmalı ve bu belgelendirilmelidir.

02- YAZICI (PRINTER)
2.1-10 CPI'de 136 kolon genişliğinde (minimum 400 mm genişlik ) kağıt kullanabilmelidir.
2.2- RS-232C ve paralel arabirim olmalıdır.
2.3- Yazıcı kafası 24 iğneli olmalıdır.
2.4-Yazma kafasının ömrü minimum 150 milyon karakter olmalıdır,
2.5- Letter Quality (LQ) yazabilmelidir.
2.6-10 CPI ve Draft modda yazım hızı minimum 300 cps olmalıdır.
2.7- Türk Standardlan Enstitüsü'nün TS 5881 (ISO/IEC 8859-9) standartlarında belirtilen karakter kodları ile sorunsuz çalışmalıdır.
2.8- IBM PPR ve EPSON emulasyonlarını sağlamalıdır.
2.9- Teklif edilen PC ve işletim sistemine uygun Türkçe fontları EPROM üzerinden sağlamalıdır.
2.10- Traktör ve A4 otomatik kağıt besleyicisi olmalıdır.
2.11- 4 ( 1+3) kopyayı okunabilir şekilde yazmalıdır.
2.12- Gürültü seviyesi 60 dB'li geçmemelidir.
2.13- Her yazıcı için 4 adet orijinal ribon şerit verilmelidir.
2.14- Yazıcı ile birlikte kullanım kitapları verilmelidir.
2.15- Yazıcı önerilen işletim sisteminde en yüksek verimlilikte çalışmalı, bunun için gerekiyorsa ihtiyacı olan sürücü yazılımları, donanımları ile kullanım kitapları sağlanmalıdır.
03- ÇALIŞTIRMA, EĞİTİM ve SATIŞ SONRASI HİZMETLER
3.1- Satıcı veya imalatçı firma Bilgisayar Donanımı ve eklentilerini çalışır durumda teslim edecektir.
3.2- Satıcı veya imalatçı firma teknisyenleri veya mühendisleri alıcıya yeterli teknik desteği vereceklerdir.
04- DİĞER ŞARTLAR:
4.1- Makina cihaz ve eklentileri her türlü hata ve arızalara karşı kesin kabul tarihinden itibaren BİR YIL süreyle üretici (satıcı) firma garantisi altında olacaktır. Garanti süresinin uzunluğu tercih sebebidir.
4.2- Bilgisayar donanımı üzerinde iş güvenliği önlemleri alınmış olacaktır.
4.3- Teklif dosyasına referans listesi konulacaktır.
4.4- Türkiye'de teknik servis hizmetlerinin yapılacağı taahhüt edilecektir.



EK-3


BİLGİSAYAR DONANIM
TEKNİK ŞARTNAMESİ
(2)

01 - PC BİLGİSAYAR
1.1- Microprocessor (Mikroişlemci): Pentium olup, işlemci hızı minimum 75 MHz. yada daha üstü olmalıdır.
1.2- Main Memory (Ana Hafıza): Minimum 8 Mb. ve 72 pin şeklinde olmalıdır. 64 Mb.a kadar yükseltilebilmelidir. (1 adet 8 Mb. lık SIMM olmahdır.)
1.3- Cache Memory (Ön Bellek): L2 seviyesinde 256 Kb. olmalı ve 512 Kb. a kadar çıkabilmelidir.
1.4- Data Bus: Minimum 32 bit PCI olmalıdır.
1.5- Hard Disk: Minimum 850 Mb. olmalı ve diske erişim süresi maximum 13 msn. olmalıdır.
1.6- Floppy Driver (Disket Sürücü): 3.5" 1.44 Mb. olmalıdır.
1.7- Video (Ekran) Kartı : Video kartı PCI ve bellek minimum 1 Mb. olmalı, grafik accelator bulunmalıdır.
1.8- I/O Port (Giriş/Çıkış ara birimi): 2 Adet Seri ,1 Adet Paralel Port bulunmalıdır.
1.9- Expansion Slots (Genişleme Yuvaları): Enaz bir adet PCI ve enaz iki adet ISA Genişleme yuvası olmalıdır.
1.10- Monitör (Ekran): Minimum 14" Renkli, titreşimsiz, düşük radyasyonlu olmalıdır. 1024x768 çözünürlükte, 256 rengi desteklemeli ve nokta boyu 0.28 mm olmalıdır. Ekran MPR II standartlarını sağlamalı ve bu özellik belgelendirilmelidir.
1.11- Keyboard ( Klavye ): Türkçe Q veya F Klavye olup TS 2117 standardına uygun olmalıdır.
1.12- Pointing Device (İşaretleme Cihazı): Mouse ve Pad verilmelidir.
1.13- Operating System (İşletim Sistemi ): DOS 6.22 veya daha yeni versiyon işletim sistemi yüklenmiş olmalıdır. İşletim sistemi; Orjinal yükleme disketleri ve kullanıcı kitapları ile birlikte verilmelidir.
02- YAZICI (PRINTER)
2.1-10 CPI'de 136 kolon genişliğinde (minimum 400 mm genişlik ) kağıt kullanabilmelidir.
2.2- RS-232C ve paralel arabirim olmalıdır.
2.3- Yazıcı kafası 24 iğneli olmalıdır.
2.4- Yazma kafasının ömrü minimum 150 milyon karakter olmalıdır.
2.5- Letter Quality (LQ) yazabilmelidir. ;
2.6- 10 CPI ve Draft modda yazım hızı minimum 300 cps olmalıdır.
2.7- Türk Standartlar Enstitüsü'nün TS 5881 (ISO/IEC 8859-9) standartlarında belirtilen karakter kodlan ile sorunsuz çalışmalıdır.
2.8- IBM PPR ve EPSON emulasyonlarını sağlamalıdır.
2.9- Teklif edilen PC ve işletim sistemine uygun Türkçe fontları EPROM üzerinden sağlamalıdır.
2.10- Traktör ve A4 otomatik kağıt besleyicisi olmalıdır.
2.11- 4 ( 1+3) kopyayı okunabilir şekilde yazmalıdır.
2.12- Gürültü seviyesi 60 dB'li geçmemelidir.
2.13- Her yazıcı için 4 adet orijinal ribon şerit verilmelidir.
2.14- Yazıcı ile birlikte kullanım kitapları verilmelidir.
2.15- Yazıcı önerilen işletim sisteminde en yüksek verimlilikte çalışmalı, bunun için gerekiyorsa ihtiyacı olan sürücü yazılımları, donanımları ile kullanım kitapları sağlanmalıdır.
03- ÇALIŞTIRMA, EĞİTİM ve SATIŞ SONRASI HİZMETLER
3.1- Satıcı veya imalatçı firma Bilgisayar Donanımı ve eklentilerini çalışır durumda teslim edecektir.
3.2- Satıcı veya imalatçı firma teknisyenleri veya mühendisleri alıcıya yeterli teknik desteği vereceklerdir.
04- DİĞER ŞARTLAR:
4.1- Makina cihaz ve eklentileri her türlü hata ve arızalara karşı kesin kabul tarihinden itibaren BİR YIL süreyle üretici (satıcı) firma garantisi altında olacaktır. Garanti süresinin uzunluğu tercih sebebidir.
4.2- Bilgisayar donanımı üzerinde iş güvenliği önlemleri alınmış olacaktır.
4.3- Teklif dosyasına referans listesi konulacaktır.
4.4- Türkiye'de teknik servis hizmetlerinin yapılacağı taahhüt edilecektir.

T.C.
B A Ş B A K A N L I K
Ekonomik ve Mali İşler Başkanlığı

04/03/1996


SAYI : B.O2.O.EMB.622.61/01292/236
KONU: Bilgisayar Alımı


MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞINA


İLGİ: a) 9.01.1996 tarih ve B.O8.O.İDB.O.28.01.00.420.95/166 sayılı yazınız.
b) 1994/4 No'lu Başbakanlık Genelgesi.

Bakanlığınıza bağlı döner sermaye işletmelerinde Tekdüzen Muhasebe Sistemi ve Özel Hesap Planı uygulamasına geçilmesi sebebiyle iş ve işlemlerin bilgisayarla yürütülebilmesi için bedeli Döner Sermaye İşletmesi gelirlerinden karşılanmak üzere ekli liste esasları dahilinde 750 adet PC ve eklentilerinin satın alınmasına dair ilgi (a) talebiniz, bedel takdiri ve satınalma usulleri Bakanlığınız yetki ve sorumluluğunda olmak üzere ilgi (b) Genelge muvacehesinde uygun görülmüştür.
Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.

Arif YÜKSEL
Başbakan a .
Müsteşar V.

EK: Liste