Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü

81 İlimizde 82 İlk Yardım Eğitim Merkezi ve 63 Ek Sınıf ile Toplam 145 Sınıfta İlk Yardım Eğitim Hizmetlerimiz Devam Ediyor.

81 İlimizde  82 İlk Yardım Eğitim Merkezi ve 63 Ek Sınıf ile Toplam 145 Sınıfta İlk Yardım Eğitim Hizmetlerimiz Devam Ediyor.

Bakanlığımız merkez teşkilatında Genel Müdürlüğümüze bağlı "İlk Yardım Eğitici Eğitimi Merkezi" ile Bakanlığımız taşra teşkilatında 81il millî eğitim müdürlüğünde Sağlık Bakanlığınca yetkilendirilen 82 "İlk Yardım Eğitim Merkezi" ve 63 Ek Sınıf ile toplam 145 sınıfta ilk yardım eğitim hizmetleri yürütülmektedir.

Bakanlığımız İlk Yardım Eğitici Eğitim Merkezinde 82 merkezin ilk yardım eğitmeni ihtiyacı karşılanmaktadır. 5 günlük eğitici eğitimi kurslarında; 2 gün ilk yardım konuları, 3 gün eğitim becerileri konuları işlenerek, kurs sonunda merkez eğitmenleri ve il sağlık müdürlüğü gözetmen ekibi tarafından teorik ve uygulamalı sınavlar yapılmaktadır. Sınav sonunda %85 ve üzeri başarı sağlayan katılımcılara Sağlık Bakanlığı onaylı 'İlk Yardım Eğitmeni Yetki Belgesi' verilmektedir. Bugüne kadar 309 öğretmene  "İlk Yardım Eğitmeni Yetki Belgesi" verilerek eğitim merkezi mesul müdürü veya ilk yardım eğitmeni olarak görev almaları sağlanmıştır. Ayrıca okul hemşirelerine İlk Yardım Eğitici Eğitimi Kursları verilmeye başlanmıştır. Okul hemşirelerinin ilk yardım eğitimleri kapsamında değerlendirmesi ve okul sağlığına olan olumlu katkıları için çalışmalar hız kazanmıştır.

Genel Müdürlüğümüz tarafından "Mesleki Eğitimde 1000 Okul Projesi" kapsamında ilk yardım eğitimleri başarılı bir şekilde tamamlanmıştır. "Temel Eğitimde 10.000 Okul Projesi" ve ulusal ölçekte sürdürülen, hassasiyet gerektiren, büyük hedefleri içeren "Çocuklarımız İlk Yardımla Daha Güvende" projesi kapsamında "Görevimiz İlk Yardım" sloganı ile başlatılan 260.000 öğretmene ilk yardım eğitimi verilmesi süreci devam etmektedir. Ayrıca, Dünya İlk Yardım Günü, Trafik ve İlk Yardım Haftası'nda okullarda ilk yardım kültürü oluşturmaya yönelik faaliyetler gerçekleştirilmektedir.

Süreç içerisinde pansiyonlu okullar, okul öncesi eğitim okulları ve özel eğitim okullarında görev yapan öğretmenlere yönelik ilk yardım eğitimleri öncelikli olarak devam etmektedir. Aynı zamanda, ilk yardımcıların ani kalp durması (kardiyak arrest) karşısında, kalbe elektro şok uygulamasını (erken defibrilasyon) öğrenerek sağ kalım oranlarının artırılması amacıyla Otomatik Eksternal Defibrilatör (OED) cihazı eğitimi kurs alan bütün personele verilmektedir.

2022 yılı sonu hedefimiz 100.000 personelin, 2023 yılı sonu hedefimiz ise 260.000 personelin ilk yardım eğitimlerini tamamlayarak okullarda oluşabilecek acil durumlar karşısında hazırlıklı olmalarını sağlamaktır. Genel Müdürlüğümüzce toplamda 172.166 personelin ilk yardımcı olması sağlanarak okullarda oluşabilecek acil durumlar karşısında müdahale edebilme bilgi ve becerisine sahip olmaları sağlanmıştır.

İlk yardım eğitimi kursunda; genel ilk yardım bilgileri, hasta yaralı olay yeri değerlendirilmesi, insan vücudu, hasta yaralı 1.ve 2. değerlendirme, temel yaşam desteği ve OED uygulamaları, solunum yolu tıkanıklığı, kanamalar, şok, bilinç durumu bozukları (bayılma, kan şekeri düşüklüğü, koma, kalp krizi, epilepsi), yaralanmalar, yanık donuk sıcak çarpması, kırık, çıkık burkulma, zehirlenmeler, böcek sokmaları hayvan ısırmaları, göz kulak ve buruna yabancı cisim kaçması, boğulmalar, taşıma teknikleri konularında eğitim materyalleri (CPR maketi, OED cihazı vb.) kullanılarak 2 gün uygulamalı eğitim verilmektedir. Kurs sonunda merkez eğitmenleri ve il sağlık müdürlüğü gözetmen ekibi tarafından teorik ve uygulamalı sınavlar yapılmaktadır. Sınavlardan %85 ve üzeri başarı sağlayan kursiyerler 'İlk Yardımcı Belgesi' almaya hak kazanmaktadır.

Personelin bilgi ve beceri kazanımları sayesinde acil durumlar karşısında işyeri, ev, kreş, okul vb. ortamlarda ilk ve acil sağlık desteği ile ölüm, yaralanma ve sakatlıkların azaltılması amaçlanmaktadır. Ayrıca afet (sel, deprem) durumlarında ilk yardım müdahalelerinin can kayıplarını önlemesi açısından personel eğitimleri büyük öneme sahiptir. İlk yardım, zamanında ve bilinçli yapıldığında hayat kurtarmaktadır ve aynı zamanda da iyileşmeyi hızlandırmaktadır. Okullarımızda, işyerlerimizde, evlerimizde, kısacası hayatımızın her alanında yaralanmalar ve yaşamı tehlikeye düşüren durumlarla karşılaşma olasılığımız bulunmaktadır. Toplumun ilk yardımın öneminin farkına varması ve ilk yardım eğitimi alması hayati önem taşımaktadır.

Bakanlığımız ilk yardım eğitim faaliyetleri; eğitim ve çalışma ortamlarında sağlıklı şartların oluşturulması, geleceğimizin teminatı çocuklarımızın sağlıklı bir eğitim ortamında yetiştirilmesi, okullarda meydana gelen ölüm, yaralanma ve sakatlıkların ve ulusal sağlık harcamalarının azaltılması, okul sağlığı ve güvenli okul alanında küresel hedeflere ulaşma konusunda kritik düzeyde önem arz etmektedir.

 22-06-202222-06-202222-06-2022

Atatürk Bulvarı No98 3. Kat C Blok Bakanlıklar/ANKARA - 0 312 413 26 80/81

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.