Afetlere dayanıklı bir ülke olabilmek için alt ve üst yapıların olası afetlere fiziksel olarak dayanıklı hale getirilmesinin yanı sıra toplumun her kesiminin de afet tehlike ve riskleri karşısında alınması gereken tedbirlere yönelik farkındalıklarının artırılması önemlidir. Bu açıdan bireysel olarak afetlere yönelik hazırlıkların yapılması ve küçük yaştan başlayarak afetler konusunda bilgi ve deneyim sahibi olunması suretiyle doğru davranış ve uygulamaların bilinmesi ve benimsenmesi ayrı bir önem arz etmektedir. Dünyada afetlere dayanıklı ülkeler incelendiğinde afet eğitimlerinin, okul öncesi dönemden başlayarak örgün eğitim sistemi içerisinde yer almasını sağlayan düzenlemeler sayesinde uzun yıllar boyunca düzenli olarak verildiği gözlemlenmektedir.
Öğretmenler tarafından eğitim kurumlarında verilen afet eğitimlerinin, öğrencilerin yaşının yanı sıra bilişsel, duyuşsal ve psikomotor gelişim düzeyleri ile de uyumlu bir şekilde çeşitli öğretim materyalleri kullanılarak gerçekleştirilmesi, bu konunun daha kolay kavranması açısından faydalı olacaktır. Bu materyaller yardımıyla, verilmek istenen kazanımların oyunla, ilgi uyandıracak bir şekilde öğrenciye aktarılması hem öğrencilerin konuyu kavramasını kolaylaştıracak hem de arzu edilen olumlu davranış değişikliklerinin kalıcı hale gelmesine katkıda bulunacaktır.
Bu kapsamda geliştirilen ilk etkinlik olan Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) ve Türk Japon Vakfı (TJV) tarafından düzenlenen"2. Afet Eğitimi Materyal Geliştirme Yarışması" nda Genel Müdürümüz Sayın Levent ÖZİL, öğretmenlerimizin projelerini inceledi.