MİLLİ
EĞİTİM DERGİSİ |
Sayı
148 |
Ekim,
Kasım, Aralık 2000 |
Üniversite Öğrencilerine Verilen Eğitim
Modellerinin Öğrencilerde Davranış Değişikliğine Etkilerinin İncelenmesi |
Dr.Fulya AYTEKİN(*) Doç.Dr.Sıdıka BULDUK(**) |
GİRİŞ Eğitim bireyin
davranışlarında kendi yaşantısı yoluyla istendik davranışları meydana getirme
süreci olarak ifade edilmektedir(1). Beslenme eğitimi örgün ve yaygın eğitim
hizmetlerinin bir ögesi olarak ele alınmalıdır. İnsanların sağlıklı yaşaması,
üretken ve başarılı olması yeterli ve dengeli beslenmesiyle ilgilidir.
Beslenme günümüzde üzerinde durulan önemli konuların başında gelmektedir.
Buna göre beslenme; büyüme, gelişme, yaşamın sürdürülmesi ve sağlığın
korunması için besinlerin vücutta kullanılması olarak tanımlanmaktadır. Sağlıklı büyüme ve
gelişmenin ön koşullarından biri, yeterli ve dengeli beslenmedir. Yaşam
olayları ve büyümenin gerektirdiği enerji ve besin ögeleri yeterli miktarda
sağlanmadığında, büyüme yavaşlar, sağlık bozuklukları artar, çalışanların ve
öğrenme çağında olanların verimlilikleri azalır(2). Yükseköğrenim
öğrencilerinin önemli bir bölümü ailelerinden uzakta öğrenim yapmakta, bu
durum beslenme, barınma, okul masrafları, sosyal durum, boş zamanlarını
değerlendirme ve sağlık sorunlarında güçlükler yaratmaktadır. Özellikle
yurtta kalan öğrenciler için beslenme başlı başına bir sorundur. Gençlerin
beslenmesini etkileyen önemli bir etmen de beslenme bilgisinin
yetersizliğidir(3, 4, 5). Yapılan araştırmalar beslenme eğitim
programlarının beslenme bilgisi üzerine etkisi olduğu ve eğitim düzeyi
yükseldikçe beslenme bilgisinin de buna paralel olarak arttığını
göstermiştir(6, 7, 8). Başka araştırmalarda da
eğitim düzeyi yükseldikçe beslenme bilgisinin arttığı belirlenmiştir(9, 10). Buradan beslenme eğitiminin
genel amacına bakıldığında bireylere doğru ve gerçek bilgiler, daha iyi
beslenme alışkanlıkları kazandırmaya çalışmak, böylece onların yeterli ve
dengeli beslenmelerini ve dolayısıyla daha sağlıklı olmalarını sağlamaktır.
Bireyler beslenmenin sağlık üzerine etkileri hakkında bilgi edindikleri
takdirde, gıda seçim ve tüketiminde bilinçli ve düzenli davranmaya
yönlenebileceklerdir. Diğer bir deyimle bireylerin sahip olacağı eksik ve yanlış
beslenme bilgisi, doğru besin almamalarına yol açacaktır. Kişinin beslenme
alışkanlığı, kişilik, inançlar, tutumlar gibi değişik faktörlerden etkilenir.
Bu kriterler göz önüne alınarak beslenme eğitimi programları hazırlanmalıdır
(11, 12, 13). Beslenme eğitim programları hazırlanırken; kültür ve sosyal
çevre gibi kriterlerde göz önüne alınmalıdır (14, 15). Beslenme sorunlarının daha
iyi anlaşılabilmesi ve giderilmesinde beslenme eğitimi, alışkanlıkları
konusunda yapılacak araştırmaların kuşkusuz önemli katkısı vardır. Araştırmada “Deneysel”
yöntem kullanılmıştır. Bu araştırmada denk kontrol gruplu ön test-son test
deney desenine göre düzenlenmiştir(16). Araştırmanın evrenini Gazi
Üniversitesinin A Fakültesine devam eden öğrenciler oluşturmaktadır. Bu
fakülteye devam eden öğrencilerin daha önce hiç beslenme eğitimi almamış
olmaları nedeniyle tercih edilmiştir. Araştırmaya alınan 50
öğrenciye ilk aşamada yüz yüze eğitim, 50 beslenme konusunda hazırlanan kitap
dağıtılıp yüz yüze eğitim verilmiştir. 50 yalnız kitap verilmiş yüz yüze
eğitim verilmemiştir. 50 kişilikte kontrol grubu olmak üzere toplam 200
öğrenciye uygulanmıştır. BULGULAR Araştırma kapsamına alınan
öğrencilerin eğitimden önce ve sonra kaç öğün yemek yediklerine bakıldığında,
% 55.5’inin ve % 56.0’sının günde üç öğün tükettiğini, %35.0, % 34.5’inin iki
öğün, % 6.5, %7.0’ının günde dört öğün yemek yedikleri belirlenmiştir. Öğrencilerin yedikleri öğün
sayısı eğitimden önce ve sonra istatistiksel olarak önemli bulunmuştur
(P<0.05). Sağlam(17), öğrenciler
üzerinde yaptığı çalışmada, öğrencilerin% 62.8’inin günde 3 öğün tükettiği, %
17.0’sinin günde bir-iki öğün tüketen öğrencilerin oluşturduğunu
belirtmiştir. Yeterli ve dengeli beslenebilmek için günlük diyetin 3 eşit
öğün hâlinde tüketilmesi gerektiğini günlük diyetin iki öğünde tüketilmesinin
veya öğünlerin eşit aralıkta olmasının metabolizmayı aksatacağını
bildirmektedir. Işıksoluğu (18),
Üniversiteli kız öğrenciler üzerinde yaptığı çalışmada, öğrencilerin %
47’sinin günde 3 öğün düzenli yemek yediklerini saptamıştır. Balgamış ve ark. (19)
beslenme eğitimi alan grupta, günlük öğün sayısı 3 olanlar % 58.82 iken
beslenme eğitimi almayan grupta bu oran % 35.48 olarak saptamışlardır. Beslenme eğitiminin günlük
öğün sıklığı üzerine etkisi önemli bulunmuştur (P<0.05). Birer ve ark. (20)
çalışmada üniversite öğrencilerin 3 öğün tükettikleri belirlenmiştir. Sağlam ve ark. (21)’nın
çalışmasında öğrencilerin büyük çoğunluğu % 59.5’i günde üç öğün yerken, %
20.9’u iki ve % 19.6’sı da dört ve üzeri öğün tüketmektedir. Tümerdem ve ark. (22)
çalışmada öğrencilerin % 28.5’i iki % 45.7’sinin üç öğün yemek yedikleri
belirlenmiştir. Bulduk ve ark. (23)
çalışmalarında öğrencilerin % 89.0’unun üç öğün yemek yediklerini
saptamıştır. Çalışma sonuçları bu çalışmayı destekler niteliktedir. Öğrencilerin öğün atlayıp
atlamadıkları eğitimden önce ve sonra incelendiğinde eğitim verilen grupta
sabah kahvaltısını % 28.0’i,
%38’inin atlamadıkları, % 18.0’i, % 8.0’inin atladıkları belirlenmiştir. Yalnız
el kitabı verilen grupta, sabah kahvaltısını % 40.0’ı, % 46.0’sının
atlamadığını, %42.0’si % 38.0’inin arasıra atladıkları saptanmıştır.
Kitap+eğitim grubundaki öğrencilerin eğitimden önce ve sonra % 36.0’sının
atlamadığını, % 18.0’i, %
16’sının atladıkları bulunmuştur. Kontrol grubundaki
öğrenciler % 34.0’ü, % 38.0’inin sabah kahvaltasını atlamadıkları % 38.0’i, %
34.0’ının arasıra atladığı,
% 28.0’inin her iki grupta atladıkları saptanmıştır. Öğrencilerin öğle
yemeklerini atlama durumları eğitimden önce ve sonra incelendiğinde; Eğitim
grubunda öğle yemeklerini % 50.0, % 52.0’sinin atlamadıkları, % 16.0, %
12.0’sinin atladığı belirlenmiştir.Yalnız el kitabı verilen grupta, %
56.0’sı, % 54.0’ünün öğlen öğününü atlamadığı saptanmıştır.Kitap+eğitim
grubunda % 38.0’i, % 44.0’ünün atlamadığı, % 14.0, % 20.0’sinin atladığı
belirlenmiştir. Kontrol grubunda %
50.0’si, % 46.0’sının atlamadığı % 16.0’sı, % 12.0’sinin atladığı
bulunmuştur. Akşam öğününü atlama durumuna bakıldığında, eğitim grubunda %
96.0, % 98.0’inin, kitap grubunda eğitimden önce ve sonra % 98.0’inin,
kitap+eğitim grubunda % 86.0’sı ve % 92.0’sinin, kontrol grubunda % 96.0 ve % 100’ünün bu öğünü atlamadıkları
belirlenmiştir. Yücecan ve
ark.(24)çalışmalarında % 62.0’i öğle,% 30.6’sı sabah öğününü atlamaktadır. Yapılan diğer
araştırmalarda da en fazla atlanan öğünün sabah kahvaltısı olduğunu
belirtmiştir. Bizim bulgularımızı destekler niteliktedir (25, 26). Ahsen ve ark. (27) yapmış
olduğu çalışmada; % 61.9’unun kahvaltıyı, % 40.6’sının öğle yemeğini, %
23.55’inin de akşam yemeğini değişik sıklıklarda atladığını bulmuşlardır. Balgamış ve ark. (28)
yapmış olduğu çalışmada öğün atlama olarak fazla zaman bulamamak ve canı
istememek olduğu belirlenmiştir. Arslan ve ark. (29), Işıksoluğu(30)’nun
yapmış olduğu çalışmalarda öğün atlama nedeni olarak vakit bulamadıklarını
saptamışlardır. Yapılan çeşitli
çalışmalarda, öğün atlama nedeni olarak vakit bulamadıkları
gösterilmektedir(31, 32, 33). Öğrencilerin eğitimden önce
ve sonra eğitim grubunun sabah kahvaltısını her iki grupta % 24.0’ünün okul
kantininde yaptığı % 16, % 20.0’sinin yurt yemekhanesinde, % 32.0, %
34.0’ünün evde yediklerini belirtmişlerdir. Öğle yemeklerini, % 42.0, % 48.0
okul yemekhanesinde, % 20.0, % 18.0’inin okul kantininde, % 18.0, % 16.0’sı
dışarıda yediklerini belirtmişlerdir. Bu çalışmada akşam
yemeklerini, % 42.9, % 44.0’ünün evde yedikleri, % 32.7, % 34.0’ünün yurt
yemekhanesinde yedikleri saptanmıştır. Yapılan çalışmalar bizim
çalışmalarımızla paralellik göstermektedir. Tümerdem ve ark. (34)
yaptıkları çalışmada üniversite öğrencilerinin % 77.1’inin öğle yemeklerini
fakülte yurt yemekhanesinde, akşam yemeklerini % 64.7’sinin evde yediklerini
belirtmişlerdir. Tümerdem ve ark. (35) başka
bir çalışmasında benzer sonuçlar elde edilmiştir. Tan (36)’ın çalışmasında
öğrencilerin % 84.6’sı kahvaltıyı yurt kantinlerinde % 65.1’i öğle
yemeklerini üniversite merkezi kafeteryasında yedikleri
belirlenmiştir.Yaptığımız bu çalışmayla benzer sonuçlar elde edilmiştir.
Araştırma kapsamına alınan öğrencilerden, yalnız el kitabı verilen grupta;
Eğitimden önce ve sonra sabah kahvaltılarını her iki grupta % 50.0’sinin evde
yedikleri bulunmuştur. Öğrencilerin yemeklerini yedikleri yerlerin
dağılımlarının istatistiksel olarak eğitimden önce ve sonrası incelendiğinde,
sabah P<0.05, P<0.01 anlamlı bir farklılık bulunurken öğle ve akşam
P>0.05 anlamlı bir farklılık olmadığı saptanmıştır. Yaplan başka bir
çalışmada, ev ve okulda, yurtta kalanlar ise, okul ve yurt, lokantalarda yedikleri
belirlenmiştir (37). Öğrencilerin öğün
aralarında herhangi bir yiyecek tüketip tüketmediklerine bakıldığında, %
45.0’i, % 37.5’inin yiyecek tükettikleri, % 52.5’i, % 60.0’ının ise bazen
yiyecek tükettiklerini, % 2.5’inin ise her iki test grubunda yiyecek tüketmedikleri
saptanmıştır. İstatistiksel açıdan eğitimden önce P<0.05 düzeyinde önemli
iken eğitimden sonra P>0.05 önemsiz bulunmuştur. Araştırma kapsamına alınan
öğrencilerin öğün aralarında tercih sıraları eğitimden önce ve sonra eğitim
grubunda 1. tercih % 40.0’i, %
34.0’ünün simit, % 28.0’i, % 24.0’ünün hamburger, % 14.0’ü, % 20.0’sinin
puaça tükettikleri 2. tercih olarak, % 32.0’si, % 26.0’sının puaçayı, 3.
tercihleri ise % 58.0’i, %64.0’ünün çayı tercih ettikleri belirlenmiştir. Yalnız el kitabı verilen
grupta, eğitimden önce ve sonra öğrencilerin tercih sıralamaları ise, %
32.0’si, % 24.0’ünün simit, % 24.0’ü, % 28.0’i hamburger, her iki grupta %
18.0’inin tost’u tercih ettikleri, 2. tercihleri % 32.0, % 26.0’sının
bisküvi, % 26.0, % 22.0’sinin puaçayı tükettikleri 3. tercih olarak, %
78.0’i, %74.0’ünün çayı tercih ettikleri saptanmıştır. Kitap+eğitim grubundaki
eğitimden önce ve sonra tercih sıralamasına bakıldığında, % 34.0’ü, %
38.0’inin 1. tercih olarak simit, % 28.’i, % 30.0’ünün hamburgeri tercih
ettikleri, 2. tercih olarak % 26.0’sı, % 20.0’sinin puaçayı, % 16.0’sı, %
30.0’unun bisküviyi tercih ettikleri bulunmuştur. Sağlam(38)yapmış olduğu
çalışmada öğrencilerin ev dışında daha çok hamburger, döner, sandviç, patates
kızartması, lahmacun, pide, tost, yaş pasta, tatlı, çikolata ve gofret türü
besinleri tükettikleri saptanmıştır. Diğer gruplarda da
görüldüğü gibi % 82.0’si, % 76.0’sının 3. tercih olarak çay’ı seçtikleri saptanmıştır.
Buradan da görüldüğü gibi öğrencilerin çay tüketimi yüksek oranlardadır.
Eğitim verilmeden önce ve verildikten sonra çay tüketimine bakıldığında bütün
gruplarda istatistiksel olarak önemli bulunmuştur P<0.05. Üniversite öğrencilerinin
üzerinde yapılan bir çalışmada içecek olarak en çok tercih edilen içeceğin
çay ilk sırayı almaktadır. Öğrencilerin % 40.4’ünün çayı daha çok severek
tükettikleri belirlenmiştir (39, 40). Yapılan çalışmalarda
öğrencilerin ara öğünlerde % 42.5 çay, % 27.4’ünün simit, bisküvi tüketmekte
olup tercih nedenlerinin çay ve simit’in ucuz olduğunu bildirmişlerdir(41). Sakarya (42)öğrencilerin
yaklaşık tamamının hergün tükettikleri yiyecek ve içeceğin ekmek ve çay
olduğunu belirtmişlerdir. Birer (43), Arslan ve ark.
(44), Tümerdem ve ark.(45), Bulduk ve ark. (46)’nın yaptıkları çalışmalarda
paralellik göstermektedir. Çay ve simitin çok tüketildiği saptamışlardır. SONUÇ Eğitimin etkili, verimli
duruma getirilmesi ve istenilir nitelikleri taşıma özelliğini kazanması
plânlı bir eğitimle gerçekleşir. Beslenme eğitiminin amacı kişilerin ve
toplulukların olumsuz alışkanlıklarını bırakarak olumlu uygulamaları
yaşantılarının içine almaları için harekete geçirmek olduğu belirlenmiştir.
Öğrencilere verilen eğitim modellerinden, yüz yüze eğitim ve kitapla birlikte
yüz yüze eğitimin öğrencilerin davranış değişiklikleri üzerinde daha etkili
olduğu saptanmıştır. Sonuçta etkin ve sürekli
verilebilecek beslenme eğitiminin beslenme bilgi düzeyinin arttırılması,
yanlış inanç ve tutumlarının düzeltilmesi açısından önem taşıdığı sonucuna
varılmıştır.
(*)Gazi Üniversitesi Meslekî Yaygın Eğitim
Fakültesi Çocuk Gelişimi Aile Ekonomisi ve Beslenme Bölümü. (**)Gazi Üniversitesi Meslekî Eğitim
Fakültesi Çocuk Gelişimi Aile Ekonomisi ve Beslenme Bölümü. (1)Fidan, N. Okulda Öğrenme ve Öğretme
.Alkım Yayınevi 1986 1-26 Ankara. (2)Pollitt, E.Nutrition and Educational
Achievement NutritionEducationSeries1984 UNESCO 9. (3)Arslan, P., G.Pekcan. Yurtta Kalan Yüksek
Öğrenim Gençlerinin Beslenme Durumları ve Sorunları Diabed Yıllığı 4. Temel
Matbaası İstanbul. 1985. (4)Işıksoluğu M.Yüksek Öğrenim Gençliğinin
Beslenme Sorunları. FıratHavzasında YüksekÖğretim 1987 247-258. (5)Sağlam,F., S.Yürükçü. Ankara
Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Yüksek Okul Öğrencilerinin Besin
Tüketim Durumu, Beslenme Alışkanlıkları ve Beslenme Bilgi
DüzeylerininSaptanması. Beslenme ve DiyetDergisi 1996 25:2 16-23. (6)Allison,D.M.Ko’olauloa:Hawai “i” s North
Shore Nurse Practitioner BasedClinics(Kaha Luu’u,Hou’ula, Haleiwa, Punalu’u).
Nurse Practical Forum 1997 8:1, 14-20. (7)Chapman, P., RB.Toma et all
NutritionKnowledge Among Adolescent high school female athletes.Adolescense
1997 32:126 437-46. (8)Jeffery RW.,SA., French Preventing
WeightGain in Aduts:Desing,Methods andOne Year Results From the Pound of
PreventionStudy. Journal Obes Related Metoblism Disorder 1997 21:6, 457-64. (9)Reifsnider,E., D.,Eckhard Prenatal
Breastfeeding Education:Its Effct On Breast Feeding Among WIC Participants
Journal HumanLact. 1997 13:2, 121-5. (10)HarveyBorina J.,V.Hood, 1. et all. Food
PreferencesPredict Eating Belavior of Very Young Mohawk Children. Journal
American Dietetic Assocation. 1997 97:7, 750-3. (11)Özgür, S., T.Özgür Okullarda Beslenme
Eğitimi Okulçağı Çocuklarında Beslenme. Roche 68 Ankara 1984. (12)Kavas, A.., A.Kavas Üniversite
Öğrencilerin Beslenme Bilgi Düzeyi Beslenmeye Karşı Tutumları ve Beslenme
Durumları Üzerine Bir Araştırma.Beslenme ve Diyet Dergisi 14. 1985. (13)BaysalA. Genel Beslenme Hatipoğlu
Yayınları 9.Baskı 146-148 Ankara 1995. (14)Işıksoluğu M. Sağlık,Beslenme,Çevre ve
Yurttaşlık Eğitimi Özgün Eğitim 2, 5-8. 1991. (15) Özgür, S., T.Özgür Sosyal Pediatri. Ege
Üniversitesi Basımevi 378-402 İzmir. 1994. (16)Kaptan, S. Bilimsel Araştırma ve İstatistik
Teknikleri.Tekışık Web Ofset Ankara. 1991. (17)Sağlam,F.Hızlı Hazır Yemek Sistemi
(Fast-Food)Üzerine Bir Çalışma Beslenme ve Diyet Dergisi 20:2 187-197. 1991. (18)Işıksoluğu, M.“Gençlik Yeterli ve
Dengeli Beslenmiyor”Milliyet Gazetesi 6 Aralık 1985. (19)Balgamış,F. M.S.Sürücüoğlu Beslenme
Eğitiminin Beslenme Alışkanlıklarına Etkisi. Diabet ve Endokrinoloji Yıllığı
6, 204-209. 1989. (20) Birer, S., G.Ersoy Metropolitan Bir
Kentte Spor Yapan ve Yapmayan Üniversiteli Kız Öğrencilerin Beslenme Bilgi ve
Alışkanlıkları. Beslenme ve Diyet Dergisi 16 153-170. 1987. (21)Sağlam,F., S.Yürükçü a.g.e., 16-23. (22)Tümerdem, Y., Ö.Güray ve ark.
Metropolitan Bir Kentte Üniversite Gençliğinin Beslenme Durumu.
Epidemiyolojik Bir Araştırma Diabet Yıllığı 4 151-160 İstanbul, 1985c. (23)Bulduk S., G.Pekcan ve ark. Gazi
Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Beden Eğitimi Öğrencilerinin Beslenme
Bilgi ve Alışkanlıkları Üzerinde Bir Araştırma.Diyabet Yıllığı 4. 185-201
İstanbul. 1985. (24)Yücecan, S., G.Pekcan ve ark. Ankara’da
Yaz Okullarına Devam Eden Çocuk ve Gençlerin Beslenme Alışkanlıkları I.Ulusal
Beslenme ve Diyatetik Kongresi Hacettepe Üniversitesi Ankara.1992a. (25)Arslan, P., N.Karaağaoğlu ve ark. Yüksek
Öğrenim Gençlerinin Beslenme Alışkanlıkları Puanlandırma Yöntemi ile
Değerlendirme. Beslenme ve Diyet Dergisi 22:2 195-208. 1994. (26)Arslan, P.,G.Pekcan a.g.e. (27)Ahsen, Ü., N.Aktaş Beslenme Öğrenimi
Gören ve Görmeyen Kız Meslek Lisesi Son Sınıf Öğrencilerinin Beslenme
Alışkanlıkları Üzerinde BirAraştırma.Hacettepe Üniversitesi II.Ulusal
Beslenme ve Diyetetik Kongresi Ankara 1995. (28)Balgamış, F. M.S.Sürücüoğlu a.g.e.
204-209. (29) Arslan,P., G.Pekcan a.g.e. (30)Işıksoluğu, M. Yüksek Öğrenim Yapan Kız
Öğrencilerin Beslenme Durumu ve Buna Beslenme Eğitiminin Etkisi. Beslenme ve
Diyet Dergisi 15, 55-69. 1986. (31)Yurttagül, M., F.Sağlam. Yüksek Öğrenime
Devam Eden Kız Öğrencilerin Fiziksel Aktivitelerinin Beslenme ve
SağlıkDurumlarının Saptanması Daibet Yıllığı 5 183-190. İstanbul, 1988. (32)Yücecan, S.,G.Pekcan ve ark. a.g.e. (33)Birer,S., G.Ersoy. Metropolitan
BirKentte Spor Yapan ve Yapmayan Üniversiteli Kız Öğrencilerin Beslenme Bilgi
ve Alışkanlıkları. Beslenme ve Diyet Dergisi 16 153-170. 1987. (34)Tümerdem,Y., Ö.Gürayve ark. a.g.e.
151-160. (35)Tümerdem, Y., H.Özsüt ve ark. Adölasans
Döneminde Öğrenimindeki Gençlerin Beslenme Durumlarını Etkileyen Yöresel ve
Sosyoekonomik-Kültürel Etkinliklerin Araştırılması. Diabet Yıllığı 4 173-182. (36)Tan, A.Adana İli Üniversite Yurt
Öğrencilerin Gıda Tüketim Harcamalarının Yapısı ve Sorunları. Çukurova
Üniversitesi FenBilimleri Enstitüsü Yüksek LisansTezi. Adana. 1993. (37)Akat, Ü., N.Bozkurt. Aile Yanında Yurtta
ve Bekar Evinde Kalan Yüksekokul Öğrencilerin Beslenme ve Başarı Durumları.
DiabetYıllığı 5 175-182. 1988. (38)Sağlam, F. a.g.e. 187-197. (39)Sağlam,F. a.g.e. 187-197. (40)Yurttagül, M., F.Sağlam a.g.e. 183-190. (41) Arslan, P., G.Pekcan a.g.e. (42)Sakarya, Ö. Ankara Üniversitesi
Medikasosyal Merkezine Başvuran Öğrencilerin Beslenme Alışkanlıkları ve
Beslenme Sorunları. Bilim Uzmanlığı Tezi. Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve
Diyetetik Programı. 1984. (43) Birer, S. G.Ersoy a.g.e. 153-170. (44)Arslan, P., G.Pekcan a.g.e. (45) Tümerdem, Y., Ö.Güray ve ark. a.g.e.
151-160. (46)Bulduk, S., G.Pekcan ve ark. a.g.e.
185-201. |
İçindekiler...o
Kâzım
Karabekir Eğitim Fakültesinde “Okul Deneyimi” Uygulaması ve Sonuçlarının
Değerlendirilmesi o
Fizik Konularının
Kavratılmasında Görsel Öğretim Materyallerinin Önemi o
Okul
Psikologluğu ve Okul Psikolojik Danışmanlığı Meslekleri: Karşılaştırmalı Bir
Çalışma o
Fen
Bilimlerinde Değerlendirmenin Önemi o
Üniversite
Öğrencilerine Verilen Eğitim Modellerinin Öğrencilerde Davranış Değişikliğine
Etkilerinin İncelenmesi o
Bazı
Avrupa Ülkelerinde ve Türkiye'de Zorunlu Eğitimde Yönlendirme Çalışmalarının
Değerlendirilmesi o
Türkiye’de
Eğitim Yöneticilerinin Yetiştirilmesi Süreci o
Yirmibirinci
Asrın Başında Balkanlarda Yaşayan Türkçe o
Divan
Şiiri Öğretimi Üzerine o
Lise
Resim Dersi Öğretim Programının Çağdaş Sanatsal Eğitim Bağlamında
Değerlendirilmesi o
İlköğretim
Öğretmeni Adaylarına İlkokuma-Yazma Çalışmaları ile İlgili Pratik Öneriler o
Eşrefzâde
Mehmet Şevketi’nin Medrese Talebelerinin Durumlarına İlişkin Görüşleri ve
Çözüm Önerileri © T.C. MEB Yayımlar Dairesi Başkanlığı |
[ yukarı ] |